Bağırsak florası oluşan herhangi bir dengesizlik durumun vücutta zararlı etkiler oluşturan ve bağırsak mide kanalların yaşayan mikroorganizmalar olarak özetlenebilir. Sağlıklı bir sindirim kanalında yaklaşık 500 adet bakteri bulunmaktadır. Bu bakteri sayısındaki azalma diyare yani halk arasında ishal durumuna yol açabilmektedir.
Sağlıklı bir bireyde sindirim kanalında buluna iyi huylu bakterilerin hastalıklı bakterilere oranı yüzde 85’e yüzde 10 şeklindedir. Sindirim siteminde oluşan aksaklık nedenli diyare sadece 24 saatlik doğru beslenme programı ile engellenebilmektedir.
BAĞIRSAK FLORASINDAKİ İYİ BAKTERİLER KÖTÜLEŞTİĞİNDE OLANLAR
Her insanını bağırsak florası kendine özgüdür ve doğumundan itibaren çevresel faktörlerinde etkisiyle bir takım değişimler geçirmektedir. Bebekler anne karnında iken annelerinin beslenme diyetlerinden etkilenmekte ve bir nevi sindirim florasının parmak izini kopyalamaktadırlar.
Bu sebeple bebeğin ömrünün geri kalan kısmını oldukça etkilemektedir. Kötü beslenme, zararlı ilaçlar, çevre kirliliği, genetik bozukluk ve benzeri bir takım etkenler sindirim kanalında bulunan yararlı bakterilerin zararlı bakterilere dönüşmesine sebep olabilir. Bu da kişide sık sık ishal gözükmesine sebep olur.
SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR
İyi bağırsak bakterileri B7, B12 ve K vitaminlerini sentezleme özelliğine sahiptirler. Genellikle yüksek miktarda karbonhidrat kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu durum sonucunda bireyde kanser, ülser, egzama, anemi ve daha bir çok hastalığın ortaya çıktığı yapılan klinik deneylerle ispatlanmıştır. Bu hastalıklar oluşmadan önce kişide diyare oluştuğu gözlenmiştir. Bu tarz durumlar ile karşılaşmamak adına beslenmede tüketilen karbonhidrat miktarına dikkat edilmesi gerekmektedir.
SİNDİRİM FLORASINI DÜZENLEMEK İÇİN DOĞRU BESLENME NASIL OLMALIDIR?
Bütün tahıl ürünleri ve şekerin kullanımı azaltılarak düzenleme yapmak mümkündür. Çünkü bu besinlere kötü bakterilerin çoğalmasına zemin hazırlamakta ve ishal oluşumuna sebep olmaktadır. Kemik suyu, tereyağı ve zeytinyağı gibi gıdalar sindirim florasını düzenlemede çok etkili besinler olarak öne çıkmaktadır.
Probiyotik gıdalar düzenlemede çok öne çıkmaktadır. Bunların en etkilisi ise yoğurt olarak bilinmektedir. Kabızlığı engelleyen ıspanak gibi ürünler de yine bu anlamda önemli gıdalardandır. Lahana turşusu ve salamura gıdalar fermante gıdalar olup sindirim florasının düzenleme bireysel en etkili çözümü sağlayacak gıdalardandır.