CategoriesBlog

Yetişkin ve Çocuklarda Mevsimsel Alerji Nasıl Oluşur?

Mevsimsel alerjiler bahar ayları içerisinde görülen mevsimsel alerjik rinit ve mevsimsel alerjik konjonktivit olarak bilinmektedir. Yabani otlar, tahıl bitkileri, çayır otları ve ağaçların polenlerinden kaynaklı görülen alerji hastalıkları ortaya çıkıyor. Birçok kez de küf mantarlarının etkisine bağlı olarak da sonbahar aylarında çeşitli ataklar görülebiliyor.

Mevsimsel Alerjileri Tetikleyen Nedir?

Doğanın kendini yenilemeye başladığı bahar aylarında insanların birçoğu değişimin keyfini çıkarırken bazılarında da mevsimsel alerji hastalıkları ortaya çıkmakta ve nefes almak bile etkilenmektedir. Mevsimsel alerjileri iç ortamlarda bulunan ev tozu akarları, köpek ve kedi antijenleri, hamamböceği antijenleri, iç ortam küfleri gibi maddeler etkilemektedir. Dış ortamlarda ise ot, çayır, dış ortam küfleri ve ağaç polenleri tetikleyici olmaktadır.

Yetişkinlerde Ve Çocuklarda Görülen Alerji Belirtileri

Mevsimsel alerji herhangi bir dönemde aniden ortaya çıkabilmektedir. Kronik olabilen alerjik hastalıklar genetik duyarlılık ve çevresel etkilerle tetikleyicilerin etkileşimiyle ortaya çıkmaktadır. Alerjilerin hem yetişkinlerde hem de çocuklarda farklı belirtileri vardır. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber alerjinin şiddeti de belirtilerin üzerinde etkin olmaktadır. Burun tıkanıklığı, kaşıntı, kronik öksürük, nefes darlığı ya da hırıltı, vücutta döküntü veya şişlik, sık hapşırma gibi belirtiler çoğunlukla görülmektedir.

Mevsimsel Alerjilerin Günlük Hayata Etkisi

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kronik ya da akut alerji görülmesi günlük hayatı da olumsuz etkilemektedir. Mevsimsel alerji, akut alerji ya da kronik alerji göz, burun ya da akciğerlerle alakalı belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olurken gözlerde kaşıntı, sulanma, kızarıklık; burun akıntısı, kaşıntı, peş peşe hapşırma, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler günlük hayatı olumsuz etkilerken nefes almada zorluk yaşanmasına sebep oluyor. Özellikle çocuklarda ve bebeklerde akut alerjiler uyku kalitesini de belirgin şekilde olumsuz etkiliyor. Baş ağrısı, huzursuzluk, dikkat toplayamama, öğrenme güçlüğü, sinirlilik, yorgunluk gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

Mevsimsel alerjiler gelişim geriliğine sebep olmuyor ancak çocukların beslenme sorunlarına ve nefes darlığına sebep olabiliyor. Dolayısıyla akut alerji ve türevleri için de mutlaka beslenmeye dikkat etmek gerekirken ek gıdalara da desteklemek amacı ile ihtiyaç duyulabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir