Tüketilen besinlerdeki mikroorganizmaların yapısında meydana gelen bozulma veya kontamine besin tüketimi sonucu gıda zehirlenmesi oluşmaktadır. Bir çeşit beslenme ile vücutta oluşan enfeksiyondur. Bu durumun temel belirtileri ishal, kusma ve mide ağrısı olarak ifade edilmektedir. Gıdaların kontamine olmasının nedeni yetersiz hijyen olarak ifade edilebilmektedir. Gıda zehirlenmesi 3 grup olarak sınıflandırılabilir.
Bakteriyel
Kontamine gıda ve bakteriyel toksinlerin bir arada tüketilmesi ile oluşmaktadır. Veya kontamine gıdanın vücut içerisinde toksin salgılanması ile oluşabilmektedir.
Bakteriyel Olmayan
Zehirli mantarlar, hayvan toksinleri, parazitler ve ağır metaller ile beslenme sonucu oluştuğu ifade edilmektedir.
Virüs Kaynaklı
Sindirim sisteminde virüs sebebiyle oluşan viral enfeksiyonlar bu grupta yer almaktadır. Hepatit A, Hepatit B, norovirüs ve rotavirüs bu virüsler arasında bulunmaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
Duruma ve sebebe yönelik belirtilerin ortaya çıkmakta olduğu ifade edilmektedir. Ancak bulantı, kusma, ishal, karın krampları ve mide ağrısı ortak belirtiler arasında yer almaktadır. Bakteri toksinlerinin vücuda girmesinden birkaç saat sonra bu belirtilerin ortaya çıktığı ifade edilmektedir. Özellikle yeşil renkli kusmak direkt belirtiler arasında yer almaktadır. İshalle kaybedilen sıvının yeterli sıvı tüketimi ile yerine konulması için bol su içmesi önerilmektedir. Bununla birlikte sulu gıdalar ile beslenmesinin gerektiği ifade edilmektedir.
Gıda ve ilaçlar tüketimi ile ortaya çıkan zehirlenmeler 6-12 saat sonra kişilerde belirti oluşmasına sebep olmaktadır. Ancak bazı durumlardan belirtiler 30 dakika ile 1 saat arasında gözlenebilmektedir.
Genellikle vücut 1-3 gün süreyle toksik atıklardan temizlenmek de olduğu ifade edilmektedir. Çoğu hastanın bir hafta içerisinde eski sağlığına kavuştuğu bilinmektedir. Nadir durumlarda ise sinir sistemine zarar veren belirtiler oluşabilmektedir.
Teşhisi Nasıl Yapılır?
Hastanede yapılan gaita tahlili sonucu dışkıda kan çıkması ve fiziksel muayene ile teşhis konulur. Ayrıca bahsedilen belirtilerin hastanın alınan öyküsünde yer alması beklenmektedir.
Tedavi
Tedavideki amaç hücresel olarak detoks etkisi sağlanmaktır. Antibiyotik kullanımı bağırsak florasına zarar vererek bakterilerin bağırsaklarda daha uzun süre kalmasına sebep olabilmektedir. Vücudun yeterli miktarda oral ya da ı.v. olarak sıvı alımının toksik maddelerin atımını hızlandırmaktadır.
Sıvı alımı artırılması ile detoks etkisi vücutta oluşmaktadır. Toksik maddeler vücuttan birkaç gün içerisinde sindirim sistemi tarafından uzaklaştırılacaktır. Bol su tüketimi vücuttaki toksik maddelerin atımını hızlandırarak detoks etkisinin oluşturmakta sürecin hızlanmasını sağladığı belirtilir.