CategoriesBlog

Candida Mantarı: Vücudun Gizli Tehlikesi

Candida mantarı, insan vücudunda yaşayan bir mantar çeşididir. Halk arasında genellikle bağırsak mantarı olarak tanınır. Fakat asıl adı “Candida Albicans”tır. Bu mantar vücudumuzda doğal olarak bulunur ve bağırsak, ağız, vajina gibi bölgelerimizde gelişerek yayılım gösterir.

Birçok hastalığa ya da duruma sebebiyet veren bu mantarın zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu çokça sorulmakta ve tartışılmaktadır. Aslında hem yararlı hem de zararlıdır. Bu sebeple hem yararlarını hem de zararlarını ayrı ayrı ele alalım.

Candida Mantarının Yararları

Candida mantarı vücutta birtakım fonksiyonların yerine getirilmesinde rol oynar. Bağırsakta candida mantarı emilim ve sindirim süreçlerinde yardım ederek aktif rol alır. Vücudumuzun bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilen Candida, miktarı olması gereken düzeyde olmalıdır. Böylece vücuttaki fonksiyonlarını yerine getirerek, sağlıklı işleyiş mekanizması rolüne devam edecektir.

Candida Mantarının Zararları

Candida vücutta bulunması gereken düzeyde bulunmadığında ve aşırı üretildiğinde birçok rahatsızlığa ve hastalığa sebep olur. Egzama, adet düzensizliği, fazla kilo alımı veya depresyon gibi hastalıklar candidanın yol açtığı hastalıklardır. Özellikle fazla kilolara yol açtığında diyet yaparak kiloların verilmesi beklenir. Fakat vücuttaki candida miktarının azaltılması gerekir. Böyle bir durumda bu mantarın nasıl oluştuğunu veya çoğaldığını açıklamak gerekir.

Candida Mantarı Neden Çoğalır?

Candida zaten vücutta doğal olarak bulunan bir maya tipi bir mantardır. Tek hücreli olmakla birlikte bir hücreye girdiği anda çoğalma eğilimine sahiptir. Candida bağırsaklarımızda vücudumuza fayda sağlayan bakterilerle birlikte yaşar. Örneğin A, D, E, K gibi vitaminlerin bağırsaklarımızda üretilmesi bu faydalı bakteriler sayesindedir. Doğal bir biçimde candida diğer bakterilerle bir denge içinde işlevini sürdürür.

Fakat aldığımız bazı gıdalar sebebiyle bu candida mantarı çoğalma eğilimine girer. Bunlardan bazıları yanlış antibiyotik kullanımı, fazla şeker tüketimi, rafine un gibi besinlerin tüketimi yararlı bakterilerin sayısını azaltarak, candida mantarının çoğalmasına sebep olur.

Candida Mantarı Nasıl Anlaşılır?

Candida mantarı nasıl anlaşılır sorusuna cevap aramak bu noktada sağlık açısından çok önemlidir. Bunun birçok belirtisi vardır:

  • Bağımlılık seviyesinde şeker tüketme
  • Karbonhidratlı yiyecekleri daha çok eğilim gösterme
  • Karında şişlik
  • Kronik yorgunluk hali
  • Düzensiz ve ağrılı regl
  • Anksiyete (Fazla kaygılı olma) ve panik atak
  • Genital bölgede kaşıntı
  • Hipoglisemi
  • Sabahları sinirli uyanma hali
  • Ayağın ve vücudun kokusunun geçmemesi
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir