CategoriesBlog

Alerji Tedavisi Nasıldır?

Alerji dendiğinde ilk akla gelenler hapşırma, öksürme, vücutta, gözde ve boğazda kaşıntı akla ilk gelenlerdir. Bunlar vücudun alerjen maddelere karşı verdiği aşırı tepkileridir. Alerjen maddeler alerjik reaksiyonlara neden olurlar. Ancak bu her insanda aynı değildir.

Alerji Nasıl Oluşur?

Alerjik reaksiyon gösteren kişiler yedikleri gıdalardan, tüylü hayvanlardan, tozlardan, tıbbi ilaçlardan ve polenlerden etkilenirler. Alerjen maddeler vücuda girdiği an vücut IgE adında bir antikor üretir. Bu antikor kanda, deride ve solunum yollarındaki mukozalarda bulunan bazı iltihap hücrelerine yapışır.

Vücudun ürettiği antikor ile bu alerjen arasında tepki tabiri caizse bir savaş oluşur. Bu tepki sonucunda ise öksürük, vücudun deri ve solunun yollarında kaşıntı ve zor nefes alma gibi reaksiyonlar ortaya çıkar. Bu belirtiler kısa ve uzun süreli olabilir.

Alerji Belirtileri

Alerji belirtili boğazda, gözde, kulakta, burunda ve deride kaşıntı şeklinde görülebilir. Solunun sıkıntısı ve kaşıntı sebebiyle öksürük diğer belirtileridir. Ayrıca bu belirtiler sebebiyle halsizlik, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı ortaya çıkabilir. Alerji akut denilen ani başlayıp birden şiddetlenebilir. Ya da tam tersi zaman zaman ama hayat boyunca kendini gösteren kronik şeklinde olur.

Tedavisi tam olarak gerçekleşmeyen kronik rahatsızlıklar yaşam kalitesini bir hayli düşürür. Bu bağlamda alerji genelde kronik hastalıklar kategorisindedir. Ancak akut şeklinde ani gelişen alerji şekillerine de rastlanır. Genelde daha riskli ve hayati önem taşıyan hastalıklara akut ismi verilmiştir. Örneğin akut lösemi gibi.

Alerji Tedavisi Hakkında

Alerjinin tedavisinde önemli olan tanıdır. Özellikle alerjinin akut olduğu dönemde teşhis ve tedavi daha mümkündür. Tedavi yolunda alerji nedenini bulmak kan tahlili ve deri tahlili ile olur. Bu testlerden sonra doktorun yorumu çok önemlidir. Yapılan testlere rağmen alerji belirlenemeyebilir. Yani alerji testleri 0 sonuç vermeyebilir.

Doktorun yorumu ve deneyimi sayesinde alerjik durumlar azaltılabilir ancak tamamen geçmez. Kişi yediği ve içtiğini takip ederek, alerjiyi tetikleyen etkenleri tespit edebilir ve tedaviye katkıda bulanabilir. Alerjiyi tedaviden ziyade bebekli zamanında tedbir alınması daha etkilidir. Bebeklikte ilk 4-6 ay anne sütü ile beslenme, ve hamilelik zamanında annenin hastalanmaması ve sigara kullanmaması ve dumanına maruz kalmaması çok önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir