Aktif kömür ve silikon dioksit yapıları bakımından birbirinden farklı olan ve işlevleri farklı olsada sağlık alanında benzer kullanımları olan maddelerdir. Aktif kömür daha çok sağlık alanında kullanılırken, silikon dioksit E-551 koda sahip bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca uzun zamandır kullandığımız birçok ilaçta dolgu maddesi olarak kullanılmaktadır. Silikon dioksit doğal olarak bitkilerde, içme sularında ve insan vücudunda da bulunur. Aktif kömürün etkileri ise zehir, toksin veya alerjenler gibi durumları yapıcı bir şekilde gidermeye yardımcı olur.
Bu iki maddeyi daha yakından tanıyarak farklarını ve işlevlerini daha iyi anlayabiliriz.
Aktif Kömür Özellikleri ve Kullanım Alanları
Aktif kömür yani aktivite edilmiş kömür, kömürün bir çeşidi olarak kullanılan özellikle sağlık sektöründe birçok faydası bulunan bir maddedir. İlk yardım araçlarından biri olarak kullanılan aktif kömür zehirlenme ve mide rahatsızlıklarında tedavi edici bir rol üstleniyor.
- Midedeki toksinleri kendisine bağlayan bir işleve sahiptir. Ayrıca emildiklerinde toksinlerin yok edilmesine yardımcı olur.
- Yapılan araştırmalarda ve yayınlarda aktif kömürün birçok zehirlenme olayında mide yıkamalarına oranla daha iyi bir işleve sahip olduğu ortaya konmuştur.
- Gaz ve şişkinlik problemine karşı da etkili bir kömürdür. Bunun için tavsiye edilen ölçü de yemeklerden bir saat önce günlük 1-5 gram oranında alındığında sindirim problemlerine yardımcı olur.
- Gıda zehirlenmelerinde de etkin rol oynayan aktif kömürler vücuda yemek yoluyla bulaşan bakterileri ya da virüsleri arındırır. Toksinler aktif kömüre bağlanır ve olası komplikasyonların etkilerini azaltır.
Silikon Dioksit Özellikleri ve Kullanım Alanları
Silikon dioksit, silikonla oksijenin birbiriyle bağlanmasıyla oluşur. Kristal, amorf ve sentetik amorf olmak üzere üç ayrı kategorisi vardır. Kristal olan silikon dioksit en yaygın görülenidir ve doğada kaya ve kumlarda bulunan kuvarsa denir.
- Diğer bir adıyla silika, besinlerde ve vücudumuzda doğal olarak bulunan bir maddedir.
- Birçok alanda kullanılabilir. Örneğin ilaç, kozmetik ve gıda endüstrisinde sıkça karşılaşırız.
- Amorf silikalar, fazla nemi emen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple bileşenlerin yapışmasını engellemek amacıyla ilave katkı maddesi olarak kullanılır.
- Aroma ve koku taşıyıcı olması için de gıda katkı maddelerinde sıkça kullanılır.
- Enteresorbent olarak kullanılan silikon dioksit, gıda zehirlenmeleri,ishal alerji gibi durumlarda alerjen, toksin, bakteriyel ve viral kökenli ajanları bağlayıcı olarak işlev görür .
- Silikon dioksit enterosorbent olarak bağlayıcı yüzey alanının daha geniş olması sebebiyle aktif kömüre göre daha etkilidir.