Rota virüsü enfeksiyonu ilk 4 – 5 yaşındaki çocuklarda akut başlangıçlı ishal durumunun en çok görülen çeşididir. Genellikle kreş, bakım evleri ve çocuk hastanelerinde salgınlar olabilmektedir. Aile içi yayılım çoktur. Hastalık en fazla 4-5 yaş arası kreş, bakım evinde olan çocukları etkilemektedir.
Norovirüs
Tüm dünyada yetişkin ve çocuklarda görülen diyare türlerinin mühim bir bölümünden sorumludur. Hastalık tüm yıl boyunca görülebilir ve her yaştan insanları, açık ve kapalı toplulukları etkisi altına alabilmektedir. İshal şikayeti ile hekime giden erişkinlerin yaklaşık %20’sinde norovirusler etkili olmaktadır. Norovirusler bunun yanında virüslerden meydana gelen ishal salgınlarının %60-95’ini meydana getirmektedir.
Kolera
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin sebep olduğu bağırsak enfeksiyonuyla ilişkili olan, akut ve şiddetli diyare ile başlayan bir hastalıktır. Kolera, kalabalık ortamlarda yaşayan savaş, yoksulluk ve doğal afetlerden etkilenen toplumlarda kolaylıkla yayılıp ölümlere neden olabilmektedir. Koleranın su ve kişisel temizliğin yetersiz olduğu bölgelerde görülme ihtimali çok fazladır. İlk olarak su hijyeninin az olduğu toplumlar olmak üzere, göçmenler ve yerleşik düzeni bulunmayan nüfus gruplarında kamp hayatının olduğu yerlerde, bunun yanında kanalizasyonun içme ve kullanma girdiği aşırı yağmur, sel, gibi doğal afetlerden sonra ilk başta diyare olarak ortaya çıkma tehlikesi yüksektir. Risk altında olan toplumun yaşam şatlarının iyileştirilmesi ve halkın eğitimi, hastalığın önüne geçilmesinde önemlidir. Ayrıca sindirim sistemin de olumsuz etkilemektedir.
Botulismus
Gıdalarla bulaşan ciddi bir rahatsızlıktır ve sindirim sistemini de olumsuz etkiler. Hemen ve yeterli şekilde tedavi edilmezse çok fazla ölüm oranına sahip olan Botulismus hastalığının etkeni Clostridium botulinum’dur. Toksini ısıyla değişme eğilimindedir ve 80°C’de 10 dakika ya da daha çok sürede ısıtma ile yok edilebilir.
Tifo
Diğer adı enterik ateş olarak bilinen tifo; kirli olan içme-kullanma suları ve kirli olan yiyeceklerle bulaşan, özellikle yaz ve sonbahar aylarında salgın olarak da görülebilen, ilerleyen durumlarda kalp, beyin, böbrek, akciğer, karaciğer, göz ve kulak sinirlerine etki eden bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella enterica serovar Typhi bakterisidir. Bu bakterinin yaşamını sürdürebildiği tek canlı varlık insandır. Bakteri vücuda girer; ancak1-2 hafta sonra hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başlamaktadır.
Basilli Dizanteri
Basilli Dizanteri; Shigella cinslerinin sebep olduğu akut bir gastrointestinal enfeksiyon hastalığıdır. Etken bakteri için doğadaki tek kaynak insan olduğu için, hastalık toplumda su kaynaklarının ve gıdaların insan kaynaklı olan dışkı ile kirlenmesi ile yayılır. Ayrıca sindirim sistemin de olumsuz etkilemektedir.