İshal (diyare), dışkının normalden daha sulu veya cıvık olmasıdır. Bağırsak hareketlerinin artması sonucu devamlı dışkılama isteği olması da ishalle birlikte görülür.
İshal Belirtileri
İshal ile birlikte vücutta su kaybı yaşanır. Belirtiler su kaybının şiddetine göre ortaya çıkmaktadır. Kaybedilen sıvı miktarı az ise, susuzluk, kaybedilen sıvı miktarı orta derece ise ağız kuruluğu, idrar miktarının azalması, kaybedilen sıvı miktarı tüm vücuda oranla ise, ishal belirtileri daha şiddetli olmaktadır.
En çok karşılaşılan belirtiler:
- Sıvı ve yumuşak dışkılama,
- Büyük abdesti tutamama,
- Çok sayıda dışkılama,
- Susama hissi,
- Bulantı ve kusma,
- Yüksek ateş,
- Halsizlik,
- Karın ağrısı
- Gaz
İshalin Nedenleri
İshal, kalın bağırsağın yeteri kadar sıvı sindirememesi sonucu bir sindirim sistemi sorunu olarak ortaya çıkar. Kalın bağırsak yeterince su ememez ise sulu dışkılama durumu meydana gelir.
İshalin en önemli sebebinin infeksiyöz hastalıklar ve bakteriyel toksinler olduğu bilinmektedir.
İshale bakteriyel veya viral (rotavirüs, Salmonella gibi…) enfeksiyonlar sebep olduysa geçici, sindirim sisteminin bir organı olan bağırsak rahatsızlıklarında ise devamlı bir rahatsızlık olarak görülür.
Diyare ciddi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Dizanteri, botulizm , kolera, ve Crohn gibi sindirim rahatsızlıklarında da diyare ortaya çıkabilir.
En sık gözlenen ishal nedenleri şunlardır:
- Gıda ve su ile bulaşan mikrobik hastalıklar,
- Süt ve süt ürünlerine karşı intolerans,
- Parazitler,
- Müshil ilaçları,
- İlaçların istenmeyen etkileri,
- bağırsağı bozan bazı hastalıklar.
Diyare Tedavisi:
Hasta ağız yoluyla bir şey içemiyorsa, ateşi varsa ve ishal 24 saatten fazla süredir varsa, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Sağlık kurumu şartlarında yapılan tahliller ile vücuttan hangi elektrolitlerin eksildiğine bakılarak, damar yoluyla uygun sıvı elektrolit dengeli sıvı ve gerekirse gıda takviyesi yapılmalıdır. Uygun görülen durumlarda dışkı incelemesi de yapılabilir.