Bedendeki tüm sistemler birbirine bağlıdır. Sindirim sistemi hormonal sistemden uzak tutulamayacağı gibi özellikle de sindirim sistemi tüm sistemlerin merkezinde yer almaktadır. Bağırsak sağlığı bozulduğunda yalnızca karın ağrısı değil; şişkinlik, gaz ya da ishal yaşanmamaktadır. Bağışıklık sisteminin %60 ile %80 kadarı bağırsaklarımızda yer almaktadır ve araştırmalara göre bağırsaklarda oluşan dengesizlikler çeşitli sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.
Bağırsak Florasının Sağlıksız Olması Durumunda Yaşanan Sorunlar
Bağırsak florası beden içindeki tüm sistemleri etkilemektedir. Sağlıksız olması durumunda;
- Şişkinlik, gaz, ishal başta olmak üzere;
- Kaygı,
- Egzema ve rosacea gibi cilt sorunları,
- Gıda alerjileri veya hassasiyeti,
- Hafızanın ve konsantrasyonun zayıflaması,
- Ruh hali değişimleri ile tahammülsüzlük,
- Depresyon,
- Sıklıkla enfeksiyon,
- Diyabet,
- Otoimmün rahatsızlıklar,
Dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu görülür. Bu durumlar kişinin yaşamını olumsuz etkilemekte beraber hayat kalitesini de düşürmektedir.
İshale Sebep Olan Durumlar
İshal ya da diğer adıyla diyare dünyada her yıl milyonlarca kişiyi etkilemektedir. Çoğu vakada sakin seyir izlerken ishal sıklığı ölümcül etkiler yaratabilmektedir. İshalde vücut çok fazla su ve mineral kaybetmektedir. Basit bir hastalık gibi görünse de vücudun yorgun düşmesine sebep olur. Diyare yoluyla kaybedilen su ve minerallerin vücuda tekrarda alınması gerekir. Diyare vakalarında 13-14 litre kadar sıvı kaybedilebilmektedir. Diyareye sebep olan etkenlerden biri sindirim siteminde meydana gelen aksamayla olabilir. Genellikle diyare kalın bağırsağın yeteri kadar sıvı emmemesi sebebiyle meydana gelmektedir. Yemekler kalın bağırsağa geçmeden önce sindirilmiş sıvı konumundadır. Kalın bağırsak ise suyu emerek diğer malzemeyi yarı katı haline getirmektedir. Diyarenin en sık görülen sebebi ise viral enfeksiyon ya da bakteriyel toksin olmaktadır.
Sağlıklı Bir Bağırsak İçin Yapılması Gerekenler
Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilmek için bağırsakların sağlıklı olması çok önemlidir. Bağırsak sağlığı için;
- Lifli gıdalar tüketilmelidir.
- Sağlıklı yağ kullanılmalıdır.
- Bol su tüketilmelidir.
- Stresin iyi yönetimi önem taşımaktadır.
- Yemek yerken yavaş ve dikkatli yemeye özen gösterilmelidir.
- Yemekler uzun uzun çiğnenmelidir.
- Bol egzersiz ve hareket gerekir.
- Açlık ve tokluk durumlarına bağlı olarak vücut dinlenmelidir.
- Kötü alışkanlıklardan (alkol, sigara vb.) vazgeçilmelidir.