Normal sağlıklı ve sindirim sağlıklı olan bir insanın dışkılaması ne çok sert ne de çok cıvık şeklinde olur. Ancak bazı sağlık sorunları nedeniyle dışkılama sıvılaşır. İşte bu duruma ishal denir. Genel olarak yaygın bir hastalık olan tıp adı diyare olan ve halk arasında ishal olarak adlandırılan bu hastalık bağırsakların normal çalışmaması gereken biçimde çalışmaması durumunda ortaya çıkar.
SİNDİRİM SİSTEMİNİN İSHAL İLE İLİŞKİSİ
İnsan sağlığında sindirim sisteminin çok önemi vardır. İki şekilde sindirim şekli vardır. Fiziksel (mekanik) ve kimyasal sindirim olarak adlandırılan bu iki şekilden fiziksel olanı molekülleri en küçük moleküllere ayırır. Kimyasal olan ise yediğimiz içtiğimiz besinleri en küçük yapı taşlarına ayırma işlemini yapar.
Ağız, mide, yemek borusu, ince ve kalın bağırsaklar sindirim sisteminin bir parçasıdır. Bu organlar arasında bir denge vardır. Ancak bağırsaklar biraz daha sindirim konusunda etkilidir. Eğer bağırsaklar iyi çalışmaz besinleri enerjiye çevirip vücuda yararlı hale getirmezse ishal başta olmak üzere bazı hastalıklar ortaya çıkar.
İSHAL NEDENLERİ VE BELİRTİLERİ
İshal yani diyare hastalığı bağırsakların tam randımanlı çalışmamasından doluyu dışkının sulu biçimde gerçekleşmesi durumudur. Normalde günde bir en fazla iki defa olan dışkılama üçe hatta dörde kadar çıkar.
Vücudun su kaybından dolayı susuzluk baş göstermeye başlar ve birey aşırı susar. Aşırı diyare durumlarında ise bulantı ve kusma görülebilir. Yüksek ateş, sürekli kusma ve yine su kaybından dolayı halsizlik ishal hastalığının belirtileri arasındadır.
İshal birçok nedeni vardır. Susuz kalmak ya da yeterince sus içmemekte de kalın bağırsağın yeterli sıvıyı emme işlemini karşılayamaması durumunu ortaya çıkartır ve ishal olmaya zemin hazırlar.
Bu saydıklarımızın dışında besin zehirlemeleri, bateriyel sebepler ve bağırsak hastalıkları ishali tetikleyebilir. İshal tedavisinde vücudun su oranını dengelemek çok önemlidir. Tıbbi müdahaleler dışında bireyin kendisinin dikkat etmesi gerek şeylerden biri de yemek yerken yavaş yemek ve yiyecekleri iyici ağızda öğütmek gerekir. Yine tıbbi müdahalelerden bahsetmek gerekirse çoğu zaman damar yolundan vücuda sıvı enjekte etmek, antibiyotik tedavisi, Oral Rehidrasyon Terapisi denilen ağızdan şeker ve tuz çözeltisi alma ve diyetisyenlerden beslenme tavsiyesi almak başlıca önlemlerdir.