CategoriesBlog

Bağırsak Sağlığı ve Mikrobiyomla İlgili Ne Biliyoruz?

Besinlerin mekanik veya kimyasal değişikliklere uğrayıp emilme ve posalarının vücuttan dışarı atılmaya hazır hale getirilmesine sindirim denir. Bu görevi yapan düzene sindirim sistemi denir. Sindirim ağızda başlar. Ağızda üç çeşit sindirim organı mevcuttur. Bunlar dil, dişler ve tükürük bezleridir. Ağız boşluğunda bulunan yutak bu besinlerin emilerek yemek borusuna aktarır ve besinler yemek borusu yoluyla mideye ulaşır.

Mide, sürekli olarak kendi öz suyunu salgılar ve besinlerin proteinlerini peptonlar durumuna dönüştüren hidrokolik asitle enzim olan pepsin vardır. Kendine özgü hareketler ile bu besinleri yoğurur. Bu işlem yarım saat ile yedi saat arası sürer. Besinler kimus adı verilen beyaz bir bulamaç halini alır. Mide kuvvetli bir kasılma ile bu kimusu mide kapısından bağırsaklara aktarır. Kimus bağırsağın ilk bölümünden on iki parmak bağırsağına gelene kadar burada sindirim devam eder. Pankreas, öz suyunu on iki parmak bağırsağına döker. İnce bağırsakta sindirim yardımcı mayaların yardımıyla devam eder.

Peptonlar aminoasitlere, maltoz, glikoza çevirilerek emilmelerini mümkün kılar. Burada değişime uğrayan kimüs, kilüs adını alır. Sindirim tamamlanmaya yaklaştıkça organizmanın yararlanacağı nitelikleri olan besin maddeleri bağırsak tümürleri tarafınca emilir. Kilüsün, tümürleri örten hücrelerden süzülmesine osmos denir.

Yağlı maddelerin bir bölümü önce lenf damarlarına sonra da göğüs lenfa kanalına aktarılarak genel dolaşıma karışır. Geride kalan posalar önce kalın bağırsağa geçer. Kalın bağırsak burada bulunan suyu emer. Kalan zararlı posalar ise bağırsakların kasılması ile anüse ulaşır ve dışarı atılımı sağlanır.

İshal Diyare ) Nedir?

Diyare olarak da bilinen ishal normalden daha sıvı ve sık dışkılama halidir. İshal bulaşıcıdır. Diyare bağırsak hareketlerini hızlanması sonucunda içindeki maddelerinde hızlı bir şekilde ilerlemesi ile oluşan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman tedavi gerektirmeden iki, üç gün içerisinde düzelen bir durumdur. Ama çocuklarda ve yaşlılarda ölümle sonuçlanabiliyor. İki çeşit diyare vardır.

  1. Akut İshal

Kısa süren ve en fazla bir hafta içerisinde kendiliğinden geçen ishal türüdür.

2.Kronik İshal

3 haftadan uzun bir süre zarfında görülen diyare türüdür. Ciddi sonuçlara yol açabilir. Bir hekim tarafından tedavi edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir