Hepimizin hücreleri farkı yapılardadır. Bu hücrelerin birleşimi kendimize ait biricik bir insan olmamızı sağlar. Bunun bir sonucu olarak, farkı insanlar aynı maddelere farklı tepkileri gösterebilirler. Bu durum türümüze ait önemli bir çeşitlilik oluşturmasına rağmen, zaman zaman olumsuz sonuçlar da doğurabilme potansiyeline sahiptir. Bu durumlardan biri alerji olayıdır. Vücudun bazı maddelere karşı beklenmedik tepkiler vermesi alerji olarak adlandırılabilmektedir. Alerjiyi ortaya çıkaran maddeler ve alerjinin bir kişide görülme şekli kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.
Alerji Nedir?
Vücudumuzda antikorlar bulunmaktadır. Antikorlar bizi dış dünyanın zararlı maddelerinden korumaktadır ve bağışıklık sistemimizin en önemli parçalarından birini oluşturmaktadırlar. Antikorlar zararlı maddeler vücuda girdiği an çalışmaya başlar. Zararlı maddelere savaş açarak onları vücuttan atmaya çalışır. Ancak savaş açtığı bu maddeler her zaman zararlı olmayabilir. İşte bu durumlarda, yani antikorlar herkes için zararlı olmayabilecek maddelere savaş açtığında alerji durumu ortaya çıkmaktadır.
Alerjinin Belirtileri Nelerdir?
Vücudumuzda görünen hastalıkların çeşitli belirtileri vardır. Bu hastalıkların kimisi akut kimisi ise kronik rahatsızlıklar olabilir. Hastalıkların belirtileri bizlere vücudumuzda bazı şeylerin yolunda gitmediğinin mesajını vermesiyle birlikte bizi müdahalede bulunmak üzere davranışta bulunmaya davet etmektir. Alerji çeşitli şekillerde kendini gösterebilmektedir. Alerjinin belirtileri, kendisini bir vücutta ne alerjisi olarak göstereceğiyle alakalı bir meseledir. Ancak alerji genelde şişlik, döküntü, nefes darlığı hapşırma, kronik öksürük, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi belirtilerle göstermektedir.
Alerjinin Tedavisi Var mıdır?
Tıp insanların hastalıkları üzerine yoğun çalışma göstermekte ve tüm hastalıklar için yoğun çabayla birlikte çözümler aramaktadır. İlaçlar tıp camiası için vazgeçilmez derecede önemli maddelerdir ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Alerji uzun zamanlardan beri bilinen bir rahatsızlıktır ve üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Modern tıpta ise alerjiye karşı olarak kullanılan ilaçlar alerji türüne bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu ilaçları aşılar, nefes açıcılar, kortizol içeren solunum yoluyla alınan ilaçlar ve antihistaminikler oluşturmaktadır.
Akut ile Kronik Arasındaki Fark Nedir?
Sağlık alanında kullanılan çeşitli kelimeler mevcuttur. Günlük hayatta duymaya alıştığımız bu kelimelerin bazıları akut ve kronik kelimeleridir. Kronik kelimesi bir durumun kişinin vücudunda kalıcı yer edindiği anlamına gelmektedir. Diğer yandan gelip geçici ve anlık durumları belirtmek adına akut kelimesi kullanılmaktadır.