Vücudumuza giren alerjen olarak isimlendirilen maddelerin immün sistem tarafından aşırı reaksiyonlar ile karşılaşmasına alerji denilmektedir. Bu reaksiyonları oluşturan antijenler ise alerjen madde ismini almaktadır.
Alerjenler vücuda çeşitli yollar ile girebilmekte olup bunlar cilt, hava ve besin yolları olarak belirtilmektedir. Bu maddelere vücudun herhangi bir reaksiyon vermesi için önceden vücuda girmiş olması gerekmektedir. Yani vücudun alerjik bir reaksiyon oluşturması için öncesinde bu bileşimleri tanımasının gerektiği ifade edilmektedir. Kazanılan duyarlılık sonucu vücut madde ile bir sonraki karşılaşmasından daha hızlı bir immün cevap oluşturmaktadır. Vücutta bulunan mast hücreleri alerjenler tarafından parçalanarak içeriğindeki histamin açığa çıkmaktadır. Astım kaşıntı, kurdeşen saman nezlesi(Rinit), hapşırma belirtilerinden bazıları olarak ifade edilir.
Kurdeşen(Ürtiker)
Alerjen madde sebebiyle deride görülen döküntü ve kaşıntı olarak ifade edilir. Deriden 6 haftadan kısa olarak varlığını sürdürüyor ise akut ürtikerdir. Toplumun yaklaşık dörtte birlik kısmının hayatının herhangi bir döneminde akut üttiker olduğu ifade edilmektedir. Deride bulunma süresi 6 haftadan uzun ise kronik ürtiker olarak belirtilmektedir ancak akutla belirtileri aynıdır. Cildin derin dokularının kronik ürtiker sonucu etkilenmesi ile anjiyoödem meydana gelebilmektedir.
Astım
Bronşiallerin ve küçük bronşların çeşidin maddelere karşı gösterdiği aşırı tepki ile oluşan kronik bir tablodur. Solunuma hırıltı ve nefes darlığı eşlik etmekte olduğu ifade edilmektedir.
Saman Nezlesi
Burun solunum yollarında oluşan iltihaplı enfeksiyonel bir reaksiyondur. Boğaz kaşıntısı ve geniz akıntısı belirtileri de gözlenmektedir. Polen, toz, saç ve hayvan tüyü gibi maddeler sebebiyle oluşmakta olduğu ifade edilmektedir.
Besinlerin içinde protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral gibi yapı taşları yer almaktadır. Besin maddesinin içerisinde yer alan özellikle protein yapalım maddenin vücuda alınması ile bazı reaksiyonlar oluşabilmektedir. Vücuda alınan proteinin immün sisteminin verdiği biyolojik cevap ile karşılaşması sonucu bedende bazı komplikasyonlar gözlenebilmektedir. Besin maddelerinin bu reaksiyonları oluşturması için sindirim sistemi tarafından emilmesi ve işlenmesi gerekmektedir. Sindirim sistemi bu nedenle bağışıklık sisteminden daha çok etkilenebilmektedir.
- Kurdeşen,
- Nefes darlığı,
- Göğüs ağrısı,
- Kaşıntı,
- Bulantı,
- Anafilaksi,
gibi durumlar besin alerjisi sonucundan karşılaşılan durumlar arasındadır. Soy geçmişim ve kişinin yaşı da kişinin alerjenlere olan vücut reaksiyonları hakkında bilgi verebilmektedir.