Bağışıklık sistemi veya bir diğer adı ile immün sistem, vücudun virüs veya benzeri bakterilere karşı vücudun kendini savunma mekanizmasıdır. Vücudu yabancı ve zararlı etkilerden koruyan bağışıklık sistemi, oldukça karmaşık bir yapıdır.
Bağışıklık Sistemi
Vücudumuza giren tüm maddeleri tanıyarak ayırt edebilen bağışıklık sistemi, birbirine çok benzeyen amino asit ve protein yapısını bile birbirinden ayırt edebilmektedir. Bunun yanı sıra her maddenin de yapı taşlarına ayrılmasını sağlamaktadır. Günümüzde bağışıklık sistemini inceleyen bilim dalı olarak geçen ‘immünoloji’, bağışıklık sisteminin, olası bir virüs ve bakteri tehdidine nasıl karşı koyduğunu ve sonrasında aldığı önlemleri araştırmaktadır. Tıp sektörünün aşırı derecede ilerlediği bu dönemlerde bile, bağışıklık sistemi hala gizemini korumaktadır.
Doğum ile birlikte direkt olarak aktif hale gelen bağışıklık sisteminin zayıflaması, hastalıkla sonuçlanmaktadır. Bağışıklık sisteminin düşüklüğü ve zayıflığını da gören virüs ve bakteriler, bunu fırsat bilerek vücuda adeta akın ederler. Vücudu hastalıklardan korumanın bilinen en geçerli yolu, bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan geçmektedir. Bağışıklık sistemi daima güçlü olan biri asla hastalığa yakalanmaz.
Sağlık Mekanizmasının İşleyişi
Vücudumuzun en önemli organlarını da sürekli olarak koruyan bağışıklık sistemimiz, sağlık mekanizmasının en önemli faktörüdür. Sağlık mekanizmamızın işleyişinin yavaşlaması ya da sıkıntıların olması halinde direkt olarak işleve başlayan bağışıklık sistemi, kesinlikle güçlü tutulmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için ise günlük hareketlerimize dikkat etmeli, gerekirse spor ile uğraşmalıyız. Bunun yanı sıra vücudumuza aldığımız besinlerin de bir hayli önemi olmaktadır. Vücut temizliği ile de doğru orantılı olarak artan Bağışıklık sistemi, uyku süresi ile de yakından ilişki içerisindedir. Uykuyu tam almakta çok büyük önem vardır. Vücudumuzun bağışıklık sistemi, doğuştan gelen ve sonradan kazanılan olarak iki ayrı seçenek üzerinde incelenmektedir.
Hastalık Ve Sağlıklı Vücut İlişkisi
Sonradan kazanılan bağışıklık olarak, bir hastalığa yakalandıktan sonra vücudumuzun bir sonraki hastalıklarda o virüsü tanıyıp yok etmeye çalışmasına denmektedir. Çok akıllı bir sağlık mekanizması içerisinde işleyen vücudumuz, içerisine giren tüm kötü maddeleri tanıyarak, bir daha karşılaşılması durumunda direkt olarak kötü maddelere saldırı düzenlemektedir. Bu nedenden dolayı, aynı hastalığa ikinci defa yakalanırsanız, ikincisi daima daha hafif geçecektir. Sağlık sistemimizin bizler için en büyük mucizelerinden biridir.